dimarts, 29 de març del 2011

India, un país de contrastos

Potser aquests és un d'aquells pocs països del món que no deixa indiferent a ningú. Tant pels defensors com pels detractors, la India és un lloc únic, amb uns trets característics incomparables i, fins i tot, incomprensibles. No hi ha cap persona que visiti el país que no en quedi sorpresa per algun motiu o d'altre.

Per mi, el que més em va atreure  són els seus colors... Però hi ha molt més. La seva cultura, o millor dit, les múltiples cultures i religions que conviuen en un espai tan gran i alhora tant petit. Les seves costums, les olors, els carrers, el menjar, la riquesa, la pobresa... I l'alegría. Tot el que hi ha allà és únic i diferent. No és comú. Tot contrasta per sobre de la resta de cultures del món. Tot va més enllà.

[Foto: En Ruta]

Els colors són alegres, vius i presents a tot arreu. Els trobem als seus vestits, però també en el seu menjar, als camions, als temples i als rituals. Tot es plè de llum i de color. Però aquesta alegria de colors no és sempre el reflexe de la societat...

És un país molt ric, però molt pobre. Molt gran, però sobrepoblat. Les castes altes són molt riques, i les castes baixes son molt pobres. I, tot i la promoció de les classes mitges, les ciutats més riques són les ciutats més pobres... Aquí, a les ciutats, la gent menys afortunada, viu en unes condicions de pobresa total, insalubritat, analfabetisme, explotació infantil, i una manca de drets socials i humans, que contrasta amb una classe mitja-alta i alta molt benestant, i amb un creixement econòmic brutal que està experimentant el país. Fins al punt de que estem davant de l'actual tercera potència mundial.

...I també és un país religiós. Hi conviuen decenes de religions, i de cultures diferents: n'hi ha d'orígen indi, com l'hinduisme, el budisme o el sijisme; o d'altres com l'Islam, el cristianisme o el judaisme, entre d'altres. I cada religió te els seus colors, els seus costums i els seus rituals vistosos i alegres (sobretot els de caire hindú).

Però tot i la diversitat, hi ha coses comuns a tots els indis: a tots els hi encanta el picant (molt picant), discutir, cridar i enredar als turistes,  el cinema, la "conducció temerària" i el soroll... Penseu que les ciutats viuen amb uns nivells de contaminació acústica altíssims, entre d'altres coses pel seu sistema de conducció a base de "toc de clàxon".

Però tot i això. Tot i els contrastos i la quantitat de contradiccions que ens poden abrumar, hi ha alguna cosa inexplicable, incomprensible, que captiva i enamora a la gran majoria dels qui l'han visitat algun cop.

Pots ser siguin els seus somriurers...

[Foto: En Ruta]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada