dilluns, 18 d’abril del 2011

Varanassi i el Ganga

Però tot i l'encant de Hampi, i el de la India en general, hi ha un lloc que segur que no deixa indiferent a ningú. Que va més enllà de la bellesa, la situació, els paissatges i les persones. Un lloc que provoca uns sentiments indescriptibles i contradictoris. Un lloc que es mou per la fe i la tradició. Aquest lloc és Varanassi (o Benarés)...
Varanassi [Foto: En Ruta]

Varanassi és una petita ciutat del nord de la India, situada a la vora del riu Ganges, i és un dels llocs més sagrats pels hindús, y el principal destí del pelegrinatge pels més devots. De fet la tradició diu que tot creient de l'hinduisme, ha de passar almenys una vegada a la seva vida per Varanassi.

Per això, el que caracteritza i dona sentit a aquesta caòtica i sorollosa ciutat, sense gaire encant, és la vida paral·lela que es viu a tocar del riu, als Ghats. Una vida que va més enllà del que és terrenal i del que és comú per la gent que venim de fora.

Varanassi, més enllà del riu [Foto: En Ruta]
El Ganges al seu pas per Varanassi [Foto: En Ruta]

Els ghats són petites zones d'escales que porten a la riba del riu Ganges, des dels carrerons de la ciutat. Hi ha els ghats on hi podem trobar temples i zones de culte hindú, ghats per a cerimònies i rituals, ghats crematoris, o simplement una zona de meditació i de contacte amb les aigües sagrades del riu.

Dasaswamedh Ghat [Foto: En Ruta]
Ghat Crematori [Foto: En Ruta]

Ceremònia nocturna en honor als morts [Foto: En Ruta]
Zona de meditació [Foto: En Ruta]

De fet als ghats hi podem veure i trobar de tot. I tot és increïble per a nosaltres com a occidentals. Bàsicament perquè no tenim la mateixa percepció del que és net i saludable.

Dues nenes rentant el plats al riu. [Foto: En Ruta]
Mort llençat al riu sense cremar [Foto: En Ruta]
(Els més pobres no poden cremar als seus familiars perquè la llenya és molt cara 
i tampoc poden pagar el forn crematori, que és pels pobres que demanen prestecs. 
I, evidenetment, el senyor més ric de la ciutat és el que domina el negoci 
de la llenya, i el mateix que fa els prestecs amb uns interessos altíssims)
Els excrements de vaca secs s'utilitzen com a combustible pel foc
[Foto: En Ruta]
La roba es renta al riu i s'asseca als ghats, entre els fums dels cossos
[Foto: En Ruta]
Ghat Crematori on alguns es dediquen a buscar objectes de valos del
difunts, entre les cendres del riu [Foto: En Ruta]
Peregrins i famílies que es banyen i purifiquen al Ganges
[Foto: En Ruta]

Pels qui no ho sabeu, el Ganges és el riu més contaminat del món, perquè des de fa segles, els hindús hi llencen les cendres i despulles dels seus familiars, i cada any milions de peregris passen per aquí per meditar i purificar-se, ja que la creença és que qui es banya a les seves aigües queda lliure dels pecats i és més aprop de la reencarnació. La qual cosa fa que sigui molt difícil baixar els nivells de contaminació y de residus que porta el riu cap al mar. Per això son varies les ONG i fundacions, com Clean Ganga , que treballen per millorar aquests índex. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada